Thursday, January 18, 2007

 

Psychologie a psychologie peněz a emoce


Psychologie peněz

Tak jsem se po dlouhé době rozhodl něco napsat, i když je neustále co kritizovat či popisovat, nějak jsme neměl náladu. Nedávno jsem s seznámil s několika lidmi, kteří se přinejmenším okrajově zabývali zvláštním tématem: „psychologií peněz“. Moje první reakce byla emoční, moc se mi to téma líbilo, protože obsahuje jak ekonomii tak psychologii. Ekonomii jsme vystudoval na vysoké škole a psychologii studuji sám doma.

Abyste mi věřili, dávám sem link na výsledky hledání Gogola na toto téma a to pouze v souborech PDF. Pdf-soubory proto, že v nich píše většina vědců, doktorandů a i jiných, kteří se zabývají vědou.

"psychology of money" pdf - Google Search

Zajímavé je jak „chytlavý“ je termín „psychologie peněz“, podobně jako termín „meme“ z memetiky, a to přesto, že je ve své podstatě naprosto nesmyslný. Pokoušel jsem se „vyrobit“ podobné termíny, třeba „psychologie auta“, nebo „psychologie domu“, či „psychologie toaletního prkýnka“ nebo „psychologie polévkového talíře“. Zde je zajímavé sledovat, jak „jinak“ na nás působí tyto různé termíny.

Psychologie peněz se zdá být naprosto jasná, psychologie auto či domu možná částečně jasná, ale určitě nikdo se nebude vážně zabývat psychologií polévkového talíře. Ale mezi terminem „psychologie peněz“ a „psychologie polévkového talíře“ není rozdíl. Jak to tedy, že se někdo vážně zabývá psychologií peněz a nikdo psychologií polévkového talíře?

Protože aniž bychom to věděli „naprojektováváme“ do jistých slov či slovních spojení emoce. Emoce, se kterými se pojí peníze, jsou mocné, vyplývají z kulturní a i biologické evoluce lidstva. Do slovního spojení „polévkový talíř“ neprojektujeme žádné silné emoce, jen velmi slabé spojené s polévkou.

Ve své podstatě je termín „psychologie peněz“ naprosto scestný. Žádná věc, a tudíž ani peníze, nemůže mít psychologii. Psychologii mají jen lidé a dle nejnovějších poznatků i vyšší zvířata, jako pes, gorila, šimpanz atp. Je tedy spodivem, že se nikdo nepozastavil nad nesmyslností termínu „psychologie peněz“.

Tento malý příspěvek berte jako námět k zamyšlení o penězích, psychologii, lidech emocích a třeba i dokonce o evoluci.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?