Monday, December 05, 2005

 

Memetika a jiné vědy

Memetika

Rozhodl jsem s napsat malé pojednání o memetice v češtině, aby i ti, kteří nevládnou cizími jazyky dostatečně dobře, si mohli udělat obrázek o této zajímavé vědě.

Jak je zvykem i cizojazyčně literatuře, i já začnu odkazem na Richarda Dawkinse, který ve své knize „Sobecký gen“, v originálu The selfish gene, se poprvé dostává ke slovu mem, v angličtině „meme“, čti mím. Toto slovo údajně odvodil od slova memory, paměť, a udělal ho podobné slovu gen, anglicky „gene“, čti džín. Takže meme jako gene, a česky mem jako gen. Od toho se pak odvozuje memetika, a v angličtině memetics.

Zde bych chtěl připomenout jednu podobnou tvorbu nových slov od českého spisovatele Karla Čapka, který z českého slova „robota“ udělal slovo ROBOT. Podobným způsobem tedy Dawkins „vyrobil“ nove slovo a udělal to již v roce 1976.

Teď, když jsme si vysvětlili vznik a původ slova, musíme si říci, co vlastně jeden takový mem je a čím se tedy zabývá memetika. Tak tedy, mem je, dle zatím uznávané definice, jednotka kulturní informace, která je předávaná, kopírovaná a pozměňovaná , podobně jako geny jsou předávány z generace na generaci a jsou kopírovány a pozměňovány.

Takovou kulturní informační jednotkou může být třeba písnička,, tvar auta, nebo informace jak vařit, jak se chovat, jak jíst atp. Susan Blackmorová ještě dodává, že tato informace musí být imitována, jako třeba imitujeme , když se něco učíme, třeba právě cizí jazyky nebo lyžovat nebo mluvit mateřštinou nebo i jiný způsob stolování, jako třeba jíst čínskými tyčinkami.

Tak tohle by byl základ memetiky Jenže až tak jednoduché to není. Například není jasné jestli je memem celá písnička nebo jen refrén či jen několik prvních taktů. Taktéž ještě není jasné, proč některé písničky se stanou evergreeny a některé velice rychle upadnou v zapomenutí. A ještě zajímavější je vztah memetiky a řeči, jakékoliv, třeba češtiny nebo němčiny nebo angličtiny.

Obsahem slova je mem, sdělení, kulturní informace, která s předává dál, někdy se perfektně kopíruje a někdy se mění, mutuje. Pak ale s dostaneme k jiné vědě, tzv. semiotice a k problému kódování informací, tedy i těch kulturních.

Semiotika, anglicky semiotics, se zabývá znaky, jejich významy a přenosem. No a jeden ze systému znaků, který my lidé používáme velmi často je jazyk, my mluvíme. A každé slovo je znak, a nejen slovo, také věta, a ne jen psaná, ale i mluvená, a i každý jednotlivý zvuk a každé jednotlivé písmeno je znakem.

Dalšími problémy jsou otázky, jako kde je takový mem v mozku uložen a jak. O tom pak pojednává neurologie a jiné vědy zabývající se mozkem. Studium mozku a jeho částí z hlediska prováděných úkonů a z hlediska evoluce: Studium mozku je důležité, protože tam jsou memy uloženy.

Tolik tedy na úvod, třeba se mi bude chtít někdy pokračovat i v češtině o memetice, semiotice a jiných vědách, Prostě se sem občas podívejte, třeba vám pomohu při chápání světa a sebe samých.

Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?