Monday, January 09, 2006

 

Memetika a Helmuth Schmidt


Memetika, semiotika, Helmut Schmidt, komunismus a češi

kulturní informace a historický vývoj



Ve své knize „Auf dem Weg zur deutschen Einheit“ píše bývalý německý kancléř, Helmut Schmidt o problémech s chápáním demokracie. Porovnává historický vývoj v západním Německu a ve východním Německu. Hitler přišel k moci v roce 1933 a prohrál válku v roce 1945. Po roce 1945 se západní Německo vyvíjelo demokratickým směrem, za uplatnění sociálního hospodářství. Ve východním Německu převzali moc po roce 1945 komunisti a vládli tam do roku 1989.Helmut Schmidt provádí srovnání současného stavu ve východním Německu, současný znamená v roce 1990, kdy pronesl tuto svou řeč, se stavem v západním Německu po válce. Po válce bylo v Německu ještě dost lidí, kteří zažili normální demokratický vývoj v době před Hitlerem a měli tedy dost dobrých morálních hodnot, kterými se mohli řídit. Tyto hodnoty nabrali v době před Hitlerem.

Ve východním Německu ale vládli komunisti a jejich hodnoty byly totalitní, tak jako hodnoty Hitlerovy, a tím se nadvláda nedemokratických vůdců na východě prodloužila na období od roku 1933 až do roku 1989. Je tedy velmi těžké najít v roce 1990 ve východním Německu dost lidí, kteří byli již dospělí před rokem 1933. To byli pouze lidé starší než 80 let.

Pochopitelně tací lidé ve východním Německu byli, ale bylo jich málo , měli menší vzdělání a měli za sebou téměř 60 let totalitních systémů.

A těchto 60 let zanechalo stopy a na těch nejlepších jedincích. Proto mají východní němci problémy s chápáním základů demokracie a sociální ekonomie.

Podobným osudem byli postiženi i češí, byli přepadeni Hitlerem v roce 1939 a osvobozeni v roce 1945, když pak nastal veliký politický boj o nadvládu a o koryta v českách, vyhráli komunisti v roce 1948 a vládli až do roku 1989. Lze tedy říci, že češi měli téměř v kuse 50 let nadvlád totalitních režimů a východní němci asi 56 let.

Tolik tedy paralely a podobnosti a teď se chci dostat k rozdílům od roku 1989 do dneška, do roku 2006.

Rozvoj východního Německa v porovnání s vývojem v Čechách ve stejném období, vykazuje několik málo ale nesmírně význačných rozdílů. Já osobně vidím tři: první je skutečnost, že východním Němcům vládli po spojení Německa západní Němci, tedy lidé s vyvinutým demokratickým cítěním, tací lidé v Čechách po sametové revoluci chyběli. Za druhé západní Němci napumpovali do opravy a znovuvýstavby východních spolkových zemí miliardy a miliardy DM a nyní ještě miliardy eur, tedy východní Němci dostali peníze, které Češi neměli a nedostali.

Třetí rozdíl je pak nejtěžší na vysvětlení a na pochopení. Je to rozdíl v předávání memů, myšlenek a hodnot. Východní Němci, i když měli delší totalitní nadvládu než Češi, se lehce mohli domluvit se západními Němci a mohli od nich nasát nové myšlenky a novou kulturu Zde si jenom připomeňme, že definice memu říká, že je to jednotka kulturní informace. A právě tyto jednotky kulturních informací východní Němci mohli a mohou snadněji dostávat, protože mluví stejným jazykem a stejnou řečí.

Češi zde mají neuvěřitelně velikou nevýhodu, nedomluví s cizími jazyky a neovládají cizí řeči. Rozdíl mezi jazykem a řečí je už popsán v české vědecké literatuře. Proto se za prvé nedozví daný mem, danou kulturní informaci, a v případě, že někdo z nich trochu rozumí a trochu hovoří cizím jazykem, pak ale nechápe podstatu takovéhoto memu, ´takovéto kulturní informace, protože nemá stejné ba ani podobné myšlenkové podhoubí, jako lidé z demokratických společností. Z tohoto důvodu je a ještě dlouho bude pro Čechy velmi těžké chápat memy jiných společností a implementovat je do svého osobního memplex jakož i do memplex národního.

Mem jako kulturní informace je přenášen pomocí řeči, řeč se skládá ze znaků, a tudíž memetika a semiotika spolu velice souvisí. Lingvistika, věda o jazycích, je součástí semiotiky. O předávání memů píše Axelrod a Derek Gatherer, britští profesoři, o kterých jsme již psal ve svých minulých statích.

Velmi často se stává a bude stávat, že kulturní informace z demokratické společnosti bude nepřesně, falešně implementována do českého memplex a tím mu nedovolí správný a rychlý vývoj. Zde si troufnu udělat odhad, že Češi budou potřebovat asi tak 200 až 250 let nato, aby se z nich stali normální lidé s kvalitními memplexy.

Příkladů špatného chápání a špatnou interpretaci memů pocházejících z jiných memetických kultur je v Čechách tolik, že si člověk může vybírat, které chce popsat. Dám se do popisování těchto historicky „nezbytných“ omylů české společnosti velmi brzo, sám jsme jich zažil stovky.

Ještě jednu poznámku, a to, že pochopitelně tuto krátkou úvahu přeložím do němčiny a do angličtiny, a zveřejním na mém BLOGu, jako i tento mnou sepsaný český originál.

Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?