Wednesday, July 19, 2006

 

Nová pravidla silničního provozu


k tomuto článečku najdete anglickou verzi na Foru na mém blogu

Češi, pravidla a úplatky z pohledu memetiky, semiotiky a evoluční psychologie a sociologie

V Čechách máme opět obrovskou bombu, nová pravidla silničního provozu. No až tak nová nejsou, protože trestné body za překročení předpisů dávali už i komouši, jenom forma projevu těch trestných bodů byla jiná.

Tenkrát byla v řidičáku malá papírová vložka, kde tenkrát příslušník SNB či VB pak kleštičkami jako průvodčí ve vlaku proštípl na vložce příslušnou kolonku. Bylo to o to lepší, že kontrolní orgán pak hned viděl, jestli se jedná o řidiče, jehož vložka je již mnohokrát proštípnutá či ne.

Ten starý i ten nový způsob je silně nelidský. Zatímco řidiči, který má nějaké trestné body, v jakékoliv podobě – proštípnutý kupon, či body v nějaké databance v nějakém počítači – se tyto body odečítají, pakliže určitou dobu jezdí bez přestupků, to znamená, že je pochválen za nepřekračování pravidel. Na druhou stranu řidič, který nikdy pravidla nepřekročil žádný bonus nedostane, je tedy naprosto zřejmě zákonem znevýhodněn. Ale tento typ znevýhodnění je v Čechách velmi, obvyklý, pakliže je někdo dobrý, tak se mu nepomáhá, ze zásady se v Čechách pomáhá pouze lidem s horšími lidskými kvalitami. Asi proto abychom byli všichni stejní, ale my nejsme všichni stejní.

To, že nejsme stejní, dokazují naši politici, kteří si dali imunitu i na dopravní předpisy. Je zcela zřejmě proč to udělali. Za prvé se necítí být s námi rovni, ale super-nadřazeni, pro ně zákony neplatí. Za druhé vědí, že udělají ve své velikášské nadutosti tolik přestupků, že by za dva týdny už řidičák určitě neměli.

Dalším zákonodárným průšvihem je výška pokut. Opravdu si představte, že se omylem dostanete na dálnici a to bez známky, protože vlastně po dálnici jezdit nechcete. Tam vás chytne poldík a chce po vás 500 000 Kč, to znamená, že mu tam hned necháte auto a ještě budete muset prodat byt či baráček, abyste měli na pokutu. To zavání na odiv stavěnou debilitou zákonodárců.

Nebo je v tom něco úplně jiného. Když vás takovýto poldík zastaví a najde nějaký váš prohřešek ohodnocený zákonodárcem na pokutu od 10 000 do 20 000 korun, může se stát, že vám nabídne, že vás jen ústně napomene za 2 000 Kč do jeho kapsy. Což vy zcela rádi přijmete, ušetříte totiž 8 až 18 tisíc, to je docela dost veliká úspora. Když si ale představíte, že to ten poldík udělá 20x za měsíc, má docela slušný přídavek, ke svému mizernému českému platu.

Možná, že právě toto zamýšlel zákonodárce. Nechat poldíky se napapat z úplatků a nemuset jim zvyšovat platy, protože by se pak musely zvýšit platy i učitelům a jiným státním zaměstnancům. Určitě by na to naše úspěšná ekonomika měla, ale asi by nezbývalo moc na mocipány a to se mocipánům asi moc nelíbilo a proto se usnesli na tomto naprosto nesmyslném zákoně.

Tupost českých zákonodárců lze doložit i jinak. Po dnu platnosti nových pravidel silničního provozu jezdí čeští řidiči jako kdyby měli naděláno v kalhotách, po městě lehce přes 40 a na silnici jen taktak 80. Důvod je jasný – strach. Ze strachu před nesmyslným trestem začnou jezdit špatně.

Strach je ale ten nejhorší výchovný prostředek, učitel nesmí žáka mlátit, ale stát své lidi mlátit asi nejspíš v hlavách tupých zákonodárců může. Strach je vždy špatný rádce a i špatný sluha, a jenom veliký hňup se snaží usměrnit své okolí strachem. Strach jako nástroj je typický pro teroristy, vyděrače, no a teď i pro českou vládu. Aspoň vidíme, do jaké skupiny se česká vláda sama svým jednáním zařadila.

Výchovné působení strachem je vždy jen dočasné a s vnitřním odporem, proto také po čase přijde přehnaná reakce na nesmyslnou akci. To se stalo i při politickém převratu v této zemi.

Komunisté vraždili, inscenovali falešné soudní procesy a s jedním účelem vytvořit klima strachu u obyvatelstva. Strach je používán všemi, kteří jsou velice jednoduší, totalitní či jim chybí kus lidskosti. To se týká i některých rodičů.

A opět je zvláštní, že zákonodárce zakazuje používání strachu při výchově dětí, ale sám strach používá při působení na dospělé lidi, asi proto že sám ještě nedospěl, tedy naši zákonodárci. Asi by bylo třeba potrestat zákonodárce, a to masivně, a příkladně.

Dalším krásným jevem zpřísněných pokut od 01.07. letošního roku je, jak se k tomu staví policie. Již jsme viděl policajty bez zapnutých bezpečnostních pasů, no prostě těžcí frajeři,m přesně jako příslušníci VB za totalitního komunistického režimu. Zdá se, že mezi dnešními policajty a dřívějšími příslušníky není žádný rozdíl. Jsou stejně jednoduší a stejně nevzdělaní a stejně nepolepšitelní, mají nesmírnou potřebu se vytahovat tím, že oni si to mohou dovolit, přesně tak, jako naše politická nakyslá smetánka.

Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?